بخش اول – اقدامات قبل از عملیات
نگاه اجمالی به عملیات های گذشته
مدت ۱۹ ماه از شروع جنگ تحمیلی می گذشت . نیروهای مسلح جان بر کف و دلاور جمهوری اسلامی ایران ، پس از سد کردن پیشروی دشمن در کلیه مناطق غرب ، شمال غرب و جنوب کشور ، با انجام مأموریت شناسایی با رزم از وضعیت نیروها و گسترش دشمن اطلاع حاصل نمودند . پس از آن، تکهای محدود شروع شد و به تدریج تکهای هماهنگ شده با نیروی بیشتر و در سطح وسیع برای بیرون راندن متجاوزان آغاز گردید. تکهای محدود که تا آن موقع انجام شده بود، هر کدام موفقیتهایی داشت و زمینه انجام عملیات هماهنگ و در سطح وسیع را مهیا نمودند؛ از آن جمله:
عملیات مروارید نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران 7/9/59
عملیات در تنگ حاجیان (غرب) 14/10/59
عملیات نصر در کرخه کور(جنوب) 15/10/59
عملیات میمک (غرب) 19/10/59
عملیات بازی دراز (غرب) 2/2/60
عملیات الله اکبر (غرب سوسنگرد) 31/2/60
عملیات خیبر (قوچ سلطان شمالغرب ) 5/3/60
عملیات دارخوین (جنوب) 21/3/60
عملیات شهید مدنی (غرب سوسنگرد) 11/6/60
اولین تک هماهنگ شده عملیات ثامن الائمه بود که در شمال آبادان اجرا شد. در این عملیات ، شرق رودخانه کارون از لوث وجود دشمن پاک شد. شهر آبادان از محاصره دشمن خارج گردید. تعداد زیادی از نیروهای دشمن کشته شدند و یکهزار و ۶۵۶ نفر به اسارت درآمدند. غنائم بدست آمده شامل ۱۰۰ دستگاه تانک، ۶۰ دستگاه نفربر، سه دستگاه لودر و ۵ عراده توپ و ۱۵۰ دستگاه خودرو بود. این عملیات در تاریخ ۵ مهر۶۰ اجرا شد و فرماندهی عملیات را فرمانده لشکر ۷۷ جناب سرهنگ شهاب الدین جوادی بر عهده داشتند.
دومین عملیات بزرگ و هماهنگ، عملیات طریق القدس بود که در منطقه سوسنگرد و بستان اجرا شد . امام راحل این عملیات را فتح الفتوح نامیدند. عملیات یادشده در تاریخ ۸ آذر ۶۰ توسط نیروهایی از ارتش و سپاه انجام شد. ستاد اداره کننده عملیات به صورت مشترک از فرماندهان ارتش و سپاه بود که به نام کربلای1 هدایت عملیات را بر عهده داشتند. دستاوردهای این عملیات عبارت بودند از:
آزاد سازی شهر بستان و ۷۰ روستای مرزی؛
پاکسازی ۶۰۰ کیلومتر از سرزمین میهن اسلامی از لوث وجود دشمن؛
رسیدن نیروها به نقطه مرزی و قطع جاده مواصلاتی شمال و جنوب دشمن.
در این عملیات علاوه بر کشته و زخمی شدن ۱۵۰۰۰ نفر از نیروهای دشمن تعداد ۵۴۶ نفر نیز به اسارت در آمدند ، ضایعات لجستیکی زیادی به دشمن وارد شد و غنائمی نیز به دست رزمندگان افتاد.
سومین عملیات بزرگ و هماهنگ ، عملیات فتح المبین بود که به نام کربلای2 نامگذاری شد و هدایت عملیات به صورت مشترک توسط ارتش و سیاه انجام شد. عملیات فتح المبین از تاریخ ۲ فروردین ۶۱ آغاز شد و در تاریخ 18/1/61 ساعت ۱۸ خاتمه یافت. در این عملیات ، عمده نیروهای ارتش و سیاه و موفقیتهای بسیار چشمگیری بدست آمد از آن جمله:
آزاد سازی ۲۴۰۰ کیلومتر مربع از خاک جمهوری اسلامی ایران ، خارج شدن شهرهای دزفول، شوش، اندیمشک از برد آتشهای توپخانه دشمن و وارد شدن تلفات و ضایعات زیادی به دشمن و از آن جمله :
انهدام ۲۷۰ دستگاه تانک و ۱۵۰ دستگاه نفربر،
سرنگونی ۶ فروند هواپیما و ۳ فروند بالگرد
کشته و زخمی شدن بیش از ۲۵۰۰۰ نفر از نیروهای دشمن
به اسارت در آمدن ۱۶۰۰۰ نفر از نیروهای دشمن در این عملیات
۱۵۰ دستگاه تانک
۱۷۰ دستگاه نفربر
۱۶۵ عراده توپ
۵۰۰ دستگاه خودرو به غنیمت گرفته شد.
انجام عملیات فتح المبین و دست آورد های آن در روحیه دشمن ستیزی نیروهای رزمنده بسیار مؤثر بود و همین انگیزه سبب گردید که بلافاصله فرماندهان عملیات و مسئولان ستادی برای عملیات بعدی اعلام آمادگی نمایند.
آماده شدن نیروها برای عملیات بیت المقدس
عملیات فتح المبین با دستاوردهای قابل توجه طوری خاتمه یافت که ضایعات وارد شده به نیروهای عمل کننده به حداقل رسید و تجدید سازمان نیروها برای فرماندهان مشکلی ایجاد نمی کرد.
بعد از ظهر روز هشتم فروردین سال ۱۳۶۱ با اجرای مرحله چهارم عملیات و تأمین کلیه اهداف تعیین شده ، ابتدا از طریق قرارگاه کربلای ۲ و سپس از سوی قرارگاه نصر خاتمه عملیات اعلام گردید. نصر2 (تیپ2 لشکر ۲۱ حمزه (ع) و تیپ27 محمد رسول الله (صلى الله عليه) در آخرین مرحله عملیات ، ارتفاعات برقازه را الصرف و تامین نمودند و نیروهای تیپ2 لشکر21 در خط پدافندی قرار گرفتند.
صبح روز نهم فروردین ماه پیامی از لشکر21 به تیپ2 رسید، مبنی بر آنی مواضع پدافندی اشغال شده به تیپ 3 لشکر92 زرهی اهواز تحویل گردد و پس از آن در منطقه تجمع قبلی (پشت ارتفاعات خرولی اسکندر خان) گردانهای تابعه تیپ و یگانهای مأمور استقرار یابند.
فرماندهی تیپ3 زرهی لشکر92 جناب سرهنگ هوشنگ بهرامی بودند و تیپ : مذکور در مرحله چهارم عملیات فتح المبین در احتیاط قرارگاه کربلای2 بود دستور مشابهی نیز از طریق قرارگاه کربلای2 و لشکر92 به ایشان ابلاغ شده بود.
در ساعت ۸ روز 19/1/61 برای هماهنگی جهت اجرای مأموریت واگذاری به ! خدمت فرماندهی تیپ3 لشکر ۹۲ در ارتفاعات دو سلک رسیدم . در پشت خاکریزی که نیروهای عراقی احداث کرده بودند، ملاقات انجام شد و در مورد نحوه تعویض نیروها بحث و بررسی صورت گرفت و هماهنگی های لازم به عمل آمد. من هنوز در خدمت ایشان بودم که پیام دیگری رسید ، لشکر اعلام کرده بود تعدادی از فرماندهان شرکت کننده در عملیات از تمام رده های فرماندهی با توجه به حساسیت دزفول در شرق پل فلزی اقامه می گردد شرکت نمایند.
بعد از خداحافظی از جناب سرهنگ بهرامی به منطقه تیپ مراجعه کردم، فرماندهان گردانها و یگانهای مأمور و مسئولان ارکان ستاد تیپ احضار شدند و جلسه ای تشکیل گردید . نحوه اقدام برای تعویض گردانها از خط پدافندی و ترتیب اعزام نیروها به منطقه تجمع تعیین شده ابلاغ گردید. تعداد کمی از فرماندهان برای حضور در نماز شکر گذاری تعیین شدند و با یک دستگاه خودرو اعزام گردیدند.
پس از خاتمه دستورها، من نیز برای شرکت در نماز به محل تعیین شده رفتم، زمانی که رسیدم مراسم شروع شده بود. فرماندهی نیروی زمینی (شهسد سپهبد علی صیاد شیرازی) در حال سخنرانی بودند، شهید بزرگوار از تلاش 0و زحمات نیروها قدردانی کردند و در حالی که در صفهای فشرده و طولانی دستهای رزمندگان در یکدیگر متصل شده بود سرود وحدت خوانده شد. بعد از آن دعا خوانده شد و حاضران با صدای بلند آمین گفتند.
انتهای مطلب
مهران امیری
جناب تیمسار شاهین راد افسری دلاور، کم نظیر، باهوش، مقتدر و بسیار پر استقامت بوده و از ستارگان درخشان و اسطوره ارتش و مانند دیگر افسران ارتش ایران نمونه پاکدستی و در اوج وطن پرستی هستند. پروردگار یکتا به ایشان و خانواده محترمشان و دیگر همرزمانش در ارتش تندرستی، شادکامی، بهروزی و سربلندی ببخشاید.
پاسخ
sarhang sajadi
دقیقا همین طور است که می فرمایید.شاهکار ایشان در جنگ، عملیات روز سوم ابان 1359 در سمت فرمانده گردان 144 پیاده از لشکر 21 حمزه، علیه نیروهای عراقی مستقر در سرپل شرق کارون است که در واقع یک عملیات انتحاری بود. ما هم ارزوی سلامتی و طول عمر با عزت برای ایشان داریم.
پاسخ