حمد و ثنا و ستایش بزرگ پروردگاری که نعمت تفکر و اندیشه به بشر ارزانی داشت و آن را به زیور عقل و خرد آراست. با سلام و صلوات به ساحت مقدس پیامبر اعظم شاهکار خلقت، رسول مهربانی و رحمت و با سلام به و اولیا خدا، در بیست و سومین سالگرد شهادت سپهبد علی صیاد شیرازی بزرگ مردی از تبار خلوص و تعهد، اخلاق و درایت فرماندهی،تهور و شجاعت در میدان نبرد. گرامی می داریم این ایام را و تسلیت عرض می کنیم شهادت این سترگ مرد را به ارتشیان قهرمان،نیروهای مسلح و مردم بزرگ ایران .
صفحات تاریخ هر ملتی سرشار از نام های شاخص و ارزنده است؛ نام هایی که هر کدام از آنها یادآور افتخاری بزرگ و بیاد ماندنی هستند و این افتخار وقتی حائز اهمیت است که بتواند گوشه ای از دفتر سخت گیر تاریخ را به خود اختصاص دهد. بنابراین، تاریخ کشور ما همواره شاهد مناعت طبع بزرگ مردان و شیر زنانی است که در عرصه وجود، هیبت طبیعت و حوادث پیرامونی را مقهور عظمت خویش کردند و شهید صیاد در زمره این سترگ مردان وطن بود که خود بخشی از تاریخ این مرز و بوم گردید، زیرا در بستر تاریخ بعضی با امواج تاریخ به جلو خواهد رفت ولی این شهید بزرگوار خود مسیر تاریخ را رقم زد و طی کرد و خود بخشی از تاریخ حماسه و تدبیر و ایثار و شجاعت گردید و الگوی بسیار ارزندهای برای آیندگان شد، این شهید بزرگوار فرماندهی دوراندیش، عمل گرا و روند گرا بود که چگونه زیستن و چگونه طی طریق نمودن در وادی زندگی و در فرازی بالاتر اندیشه های دفاعی و آفندی و سیره فرماندهی و مدیریت او در صحنه های نبرد آنچنان برجسته و قابل ملاحظه بود که بدون تردید نیاز دائمی نیروهای مسلح در هر مقطع تاریخی است و بایستی به نسل حال و آینده یاد آوری و منتقل گردد .
شیوه فرماندهی و مدیریتی این شهید بزرگوار که مبتنی بر آموزه های تخصصی، ادراکی، دینی، اخلاقی ،انسانی و شجاعت بود، برآیند مطلوب و ممتازی در قامت فرماندهی خرد گرا، شجاع و شکیبا در دفاع از کشور بوجود آورد و مسیر درخشانی را برای آیندگان ترسیم نمود.
شب ها در آسمان ستارگان زیادی با تشعشع انوار کم و زیاد خود مشاهده می گردند، تاریخ ملتها بیشباهت به آسمان پر ستاره نیست، اما در نگاه ژرف به پهنای بیکران آسمان برخی ستاره ها پر نورتر از دیگر ستارگان خود نمایی می کند، با تعمیم این واقعیت خلقت به بستر جوامع انسانی به این حقیقت واقف خواهد شد که بعضی از افراد و شخصیتها، ستاره پرنور و جذبه تاریخ یک ملت خواهند بود که با نور شان به مردم سرزمین شان روشنایی می بخشند و هرگز خاموش نمی شوند و همچون شمع می سوزند تا روشنی بخش جوامع خود گردند، شهید صیاد از جمله یکی از آن ستاره های درخشان آسمان ایران است که در مقطعی حساس گام در وادی عشق و ایثار گذاشت و همه چیز خود را برای اعتلای امنیت کشور از دست داد.
دوویژگی برجسته که وی را ممتاز کرده بود:
۱- ویژگی شخصیتی ۲- ویژگی فرماندهی و مدیریتی
– در باب ویژگی شخصیتی این شهید،میتوان او را اسوه و الگوی یک نظامی تمام عیار نامید خصیصه های بارزی همچون تعهد، تخصص، وطن دوستی، گشاده رویی، شکیبایی وخستگیناپذیری و بسیاری از اخلاق حسنه در وجود او نهادینه شده بود.
– ویژگی دوم شیوه فرماندهی و مدیریتی این شهید والا مقام است،
بدون تردید بایستی وی را یکی از نوابغ نظامی نامید و نقش او را در کسب پیروزیهای بزرگ رزمندگان ایرانی بی بدیل دانست، بزرگترین هنر شهید صیادکه بیانگر نبوغ و درایت نظامی وی می باشد قدرت سازماندهی و به کارگیری نیروهای مردمی نامنظم با نیروهای منظم ارتش بود که شاید کمتر مورد کنکاش و بررسی قرار گرفته باشد، این شهید بزرگوار توانست در مقطعی از زمان که نیاز مبرم جبهههای نبرد در آن دوران دشوار بود، اندیشه و مقررات و خرد نظامی را با احساسات مردمی ترکیب نماید و این ترکیب را ترکیب مقدس نامید، از خصوصیات بارز دیگر شهید صیاد این بود که در فرماندهی خود، احتیاط را با شجاعت و دقت را با جسارت در طرح ریزی و اجرای عملیات ها بکار می گرفت، با توجه به اینکه فرمانده ای ریسک پذیر بود ولی هیچگاه از تخصص و تدابیر و علوم نظامی و نقش طرح های عملیاتی مبتنی بر قواعد و اصول رزم آفندی و پدافندی غافل نبود و ستاد خود را به درستی برای طرحریزی راهنمایی مینمود .
* شهید صیاد از نگاه دیگران :
خبرگزاری اسکای نیوز به نقل از دکتر الجانی محقق عراقی می گوید؛ دو روز پس از شهادت صیاد در حالیکه صدام به تازگی از تکریت برگشته بود از “” حمود “” منشی خود خواست مراتب تشکرش را از منافقین به دلیل ترور این افسر ایرانی به انها ابلاغ و به “” قصی “” پسرش نیز دستور داد به سران منافقین پاداش دهد صدام به “” حمود “” گفته بود،کاش این ترور در سالهای اول جنگ اتفاق می افتاد.
* سپهبد عدنان خیرالله پسر دایی و برادر زن صدام که مسولیت وزارت دفاع و بخش مهمی از فرماندهی ارتش را در زمان جنگ بعهده داشت در یکی از جلسات ستاد ارتش بعد از شکست های سال دوم جنگ در خصوص شهید صیاد شیرازی گفته بود: «باید از فرماندهان جوان و جسور ی مانند صیادشیرازی در هر جنگی ترسید»
چه زیبنده و وصف الحال و منطبق است این شعر سعدی با عملکرد شهید صیاد:
– خوشتر آن باشد که سر دلبران گفته آید در حدیث دیگران
بویژه آن که اگر دیگران دشمن باشند!!
نام شهید صیاد شیرازی برای اولین بار توسط عوامل مزدور عراق در نبردهای کردستان در استخبارات حزب بعث برده شد و بعثی ها برای اولین باربه گروه کومله دستور ترور صیاد و ۲۷ نفر از ارتشیان و پاسداران را ابلاغ می کنند.
سرویس امنیتی عراق با باز جویی از چند اسیر ایرانی، در گزارش روزانه خود به ستاد عالی ارتش بعث وشخص صدام در خصوص شهید صیاد چنین اعلام می کند: این فرمانده ایرانی وحدت عملیاتی بین نیروهای سپاه و ارتش را به شدت پشتیبانی می کند و از افسران مورد عنایت آیت الله خمینی است و در ردیف حزب اللهی های ارتش ایران قرار دارد. وی با انتقال تجربیات و آموزش نظامی به پاسداران و بسیجیان موافقت کرده و جاده صاف کن بن بست هایی گردیده که در زمان بنی صدر بین ارتش و سپاه بوجود آمده بود .
سرهنگ ستاد هیبت الله اسدی هم دوره شهید صیاد شیرازی در بیان خاطره ای در باره این شهید می گوید؛ در دوران اعزام به امریکا برای طی دوره هواشناسی بالستیک توپخانه در دانشگاه فورت سیل آمریکا، یک روز در سر صف غذا بین من و علی یک سروان آمریکایی بود، علی به عادت همیشگی در انتخاب غذا کمی تأمل داشت و تا از ماهیت غذا مطمئن نمی شد، آن را انتخاب نمی کرد. سروان آمریکایی با دیدن علی سر تکان داد و رو به من کرد و گفت او با همه فرق دارد ،همین جمله کوتاه سروان آمریکایی باعث شد تا من در آن وعده غذایی علی را رها کنم تا علت چنین قضاوتی را از وی جویا شوم، سروان که می دانست من فهم عمیقی از زبان انگلیسی ندارم با جملات کوتاه به من گفت او را هر کجا می بینم با دیگران فرق دارد متفاوت در پوشیدن، متفاوت در خوردن! متفاوت در تفریح کردن! متفاوت در درس خواندن! متفاوت در کار کردن! متفاوت در شخصیت! و متفاوت در همه چیز! او با همه شما خارجی ها فرق دارد یک جنتلمن است، مطمئن هستم به سرعت پیشرفت خواهد کرد و به راس هرم خواهد رسید. بیان دیگری از توصیف سرلشکر یوسفی؛آغاز خدمت شهید صیاد در سال ۱۳۴۶ در لشکر ۴ تبریز بوده، سرلشکر یوسفی فرمانده لشکر ۴ تبریز در سال ۱۳۴۷ در میان جمعی از نظامیان گفته بود؛ « نام این جوان را به خاطر بسپارید، من در ناصیه او آنقدر لیاقت می بینم که اگر بخت یارش باشد و از شر حاسدان در امان بماند روزی فرمانده نیروی زمینی ارتش خواهد شد.»
حافظه تاریخی ملت ایران گواهی می دهد؛ یکی از شخصیت هایی که جایگاه تاثیرگذار خود را در حوزه های نظامی دفاعی کشور در سالهای متمادی حفظ نمود و الهام بخش نسل های جدید نیروهای مسلح ما گردید و مایه مباهات و افتخار کشور بوده، شهید صیاد شیرازی است؛ و از این رو، اندیشه های دفاعی و سیره فرماندهی و مدیریت وی نیاز دائمی نیروهای مسلح کشور است و در هر مقطع تاریخی بایستی یادآوری وتبیین نمود.
در جمع بندی کاریزمای شخصیتی و سیره فرماندهی شهید سپهبد علی صیاد شیرازی، وقت شناسی، نگاه حرفه ای به مباحث آموزشی، نبوغ، ورزیدگی جسمانی، نیک رفتاری، اخلاق حسنه او به گونه ای تاثیر گذار بود که همواره مورد لطف و احترام فرماندهان و بخشهای مختلف در یگانهای خدمتی خود قرار می گرفت که در تمامی مقاطع خدمتی وی را از دیگران متمایز کرده بود. و در مجموع، همه این مولفه های مثبت از او، شخصیتی با فضیلت و دین محور ساخته بود که هر چیزی را با معیار دیانت اندازه می گرفت و مصداق بارز یک فرمانده الگو برای نظامیان و یک انسان سخت کوش و متعهد برای سایر مردم ایران بود.
نام ویادش بر تارک تاریخ این مرز و بوم همواره ثبت است
- رئیس گروه معارف جنگ شمالغرب
انتهای مطلب